Interessant bezoek aan waterzuivering Eelde

De gemeenteraad van Tynaarlo werd voor dinsdag 6 september 2022 uitgenodigd een bezoek te komen brengen aan de waterzuivering in Eelde.

In Eelde, nabij de bloemenveiling wordt het rioolwater gezuiverd tot een niveau waarop het in het Noord Willemskanaal teruggegeven kan worden.

Deze waterzuivering is van waterschap Noorderzijlvest, de avond werd georganiseerd door de 2 waterschappen in onze gemeente, Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Tijdens ons bezoek kregen we de informatie over hoe het riool gezuiverd wordt en waar men daarbij tegenaan loopt.

Helaas was de opkomst van de Raadsleden en steunfractieleden voor deze informatieavond naar mijn bescheiden mening veel te laag, er waren bijvoorbeeld 3 partijen volledig niet vertegenwoordigd.

Na een korte presentatie onder het genot van een kopje koffie met eventueel gebak kregen we een rondleiding over het terrein van de waterzuivering. Minder aangename geuren kwamen ons tegemoet.

Tijdens de rondleiding werd ons uitgelegd hoe het rioolwater in verschillende bassins gezuiverd wordt door middel van filters en uiteindelijk door bacteriën.

Na de rondleiding kregen we opnieuw een presentatie over bijvoorbeeld de problemen waar men tegenaan loopt bij het zuiveren. Een van de grootste problemen zijn de vochtige doekjes waarmee men het achterwerk schoon maakt. Op de verpakking staat dat deze doekjes biologisch afbreekbaar zijn, dat klopt ook wel, maar dan pas na ruim 10 jaar. Men raadt de inwoners van onze gemeente graag aan om deze billendoekjes in de afvalbak te deponeren.

Een ander probleem zijn de smeersels zoals zonnebrandcrème, tijgerbalsem en dergelijke, deze smeersels komen na het douchen in het riool, echter is dit erg lastig te verwijderen uit het water.

Ook medicijnen is best een groot probleem.

En dan heb je nog de microplastics die om de tabletten voor de vaatwasser zitten. Het plastic laagje lost niet echt op, maar valt eigenlijk in hele kleine stukjes uiteen, en dat vindt men weer terug in het rioolwater en de filters. Blijven van de zogenaamde oplosbare plastic laagje om de

 

Oppervlakte water

De waterschappen in onze gemeente zijn, buiten het zuiveren van het riool ook belast met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo zijn zij verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van het Paterswoldsw meer, de Hoornse plas, het Vriezenveen en het Noord Willemskanaal.

Maar ook het eelder diep valt onder hun verantwoording.

 

Waterstanden.

Een andere uitdaging waarvoor het waterschap staat is het beheersen van de juiste waterstanden.

Het ene moment heeft men te kampen met een te veel aan water, terwijl in de zomer regelmatiger een te kort aan water het probleem is.

Het zou goed zijn als men in de tuinen minder tegels en dus meer groen of beplanting heeft staan, daardoor zakt er meer water in de grond en loopt er minder water het riool in

 

Al met al is het een erg interessante avond geweest.

(c) jarko Weering. gehost door Hosting Eelde.