Formule 1 in Oostenrijk

In mijn vorige blog gaf ik reeds aan dat ik de dag na de laatste Raadsvergadering, dus op woensdag 6 juli zou vertrekken naar Oostenrijk voor het bijwonen van de Formule 1 grand prix.

We zijn rond 18.00 uur in de auto vertrokken.

Na ongeveer 1,5 uur hielden we in Duitsland onze eerste stop. Bij het uitstappen wilde ik mijn witte stok pakken, maar deze was er niet. Ik kwam er achter dat ik mijn stok thuis vergeten was. We hebben nog overwogen om terug te keren naar Eelde om de stok op te halen, maar dit leek mij toch enigszins overdreven. Ik zou wel bij mijn zoon of onze neef aan de schouder of arm mee lopen.

Onderweg zijn we nog een paar keer gestopt, maar verder hebben we de gehele nacht doorgereden.

Vroeg in de ochtend verlieten we de autosnelweg om richting de camping te rijden. Voordat we daadwerkelijk naar de camping reden, zijn we nog even in een nabij gelegen plaatsje gestopt, er moest door mijn zoon en neef een aantal sloffen sigaretten ingeslagen worden. Ook hebben we nog even een bezoekje aan de supermarkt gebracht om wat brood, beleg en een paar broodjes als ontbijt te kopen.

Mijn neef zag in de supermarkt een veger met een lange steel, het veger gedeelte kon er afgeschroefd worden. Deze bezemsteel kon de komende dagen wel dienst doen als taststok.

Na het verorberen van de broodjes zijn we dan toch richting de camping gereden.

 

De camping.

We arriveerden op de blauwe camping, waar we ons moesten aanmelden. Hierna werden we naar onze plek begeleid.

We konden de auto naast de tent parkeren.

Binnen een mum van tijd stond de tent, waren de luchtbedden opgeblazen en was de tent enigszins ingericht.

Hierna zijn we de omgeving gaan verkennen en hebben heerlijk wat middageten gescoord.

We zijn nog even naar de baan gelopen, maar toen we daar net waren, begon het te regenen. We konden gelukkig schuilen onder een tribune.

Toen de regen een beetje afnam, zijn we in 2 etappes terug naar de tent gelopen.

Niet heel veel later werd het droog.

Onze buren op de camping kwamen uit Veendam, dus we konden gewoon relaxt plat praten.

Wij waren in de veronderstelling dat we alleen fris mee mochten nemen naar het circuit, maar zij gaven aan dat er geen glaswerk mee mocht, maar blikjes bier wel gewoon.

We zijn deze avond vroeg onder de wol gegaan, want het was een vermoeiende dag en nacht geweest.

 

Vrijdag.

Op vrijdag zou de eerste vrije training plaatsvinden en in de middag de kwalificatie.

We hadden een koeltas in de vorm van een rugtas meegenomen, deze hebben we vol blikjes drinken gepakt, stoeltjes mee en onderweg. We zijn dezelfde weg gelopen naar het circuit, maar we werden daar tegengehouden, want dat gedeelte was alleen bedoeld voor houders van een tribunekaart. Wij konden alleen plaats nemen in de groene zone.

Al met al hebben we ongeveer 4 tot 5 kilometer gelopen, voordat we bij de ingang waren waar we moesten zijn.

Uiteindelijk konden we onze stoeltjes uitklappen en gaan zitten. We zaten vlak bij bocht 3. Het bleek al snel een goede keuze te zijn, want in die bocht gebeurde regelmatig wat, auto’s die van de baan vlogen en dergelijke.

Op de vrijdag hebben we alle classes gezien, Formule 3, Formule 2, Porsche cup en uiteraard formule 1.

Er was voor die dag regen voorspeld, maar niets was minder waar, de zon begon te schijnen en brandde hevig. Doordat er regen voorspeld was, hadden we er ook niet aan gedacht om zonnebrandcrème mee te nemen. We zijn deze dag dan ook behoorlijk verbrand.

Deze dag vond de kwalificatie van Formule 1 gehouden. Het was tot op het laatste moment erg spannend. Max Verstappen haalde nipt de pole position.

Op de terugweg moesten we toch maar even kijken of er een kortere weg naar de camping was.

Na een tijdje lopen sloegen veel mensen links af het gras op, wij zijn dan ook maar die kant uitgegaan. Vrij snel kwamen we met een vrouw in gesprek, zij gaf aan hoe we lopen moesten naar onze camping. Het was nog wel een eindje lopen, maar aanzienlijk korter dan de heenreis.

Vanaf dat moment hebben we iedere dag deze route gelopen, het was nu ongeveer 1,5 kilometer.

Na nog even wat te hebben gegeten en gedronken op het evenemententerrein, zijn we maar weer richting onze tent gegaan. Opnieuw gingen we op tijd onder de wol. Op de camping was het nog wel erg rumoerig, veel harde muziek en geschreeuw, maar dat belemmerde mij niet om toch in slaap te vallen.

 

 

 

Zaterdag.

Op de zaterdag zijn we nog maar iets vroeger richting het circuit gelopen. We zijn iets verderop gaan zitten dan we vrijdag zaten, hierdoor hadden mijn neef en zoon een beter zicht op de bocht. Daarbij kwam ook nog dat ik de omroep beter kon verstaan. Voor iedereen was het dus beter.

We zaten daar op de tweede rij, voor ons zat een gezin uit Sneek, waarvan de vrouw uit Veendam kwam. We hebben het erg gezellig met hen gehad.

Ook vandaag hebben we weer alle classes gezien, met als extra nog de legendes. Dit waren oude Formule 1 auto’s die bestuurd werden door oud coureurs. Onder andere reed een oude auto van Nikki Lauda mee, een auto waarin Michael Shumacher kampioen werd, werd en nog meer van dergelijk mooi speelgoed.

Deze zaterdag vond voor de Formule 1 de tweede vrije training plaats en werd de sprintrace gehouden.

In de sprintrace werd Max Verstappen vrij eenvoudig eerste, daarmee waren de eerste 8 punten voor dit weekend binnen.

 

Zondag.

We zijn op zondag om 5 uur opgestaan, want we wilden deze dag in ieder geval vroeg bij de baan zijn. Iets voor 6 uur zijn we gaan lopen richting de ingang, waar we rond 6.20 uur aankwamen.

Op dat moment stonden er ongeveer 10 mensen voor ons in de rij.

De ingang ging om 7 uur open, maar het leek wel of iedereen gek geworden was, want iedereen begon meteen als een dolle te rennen.

We hadden de hoop dat we weer op dezelfde plek konden zitten, maar dan vooraan.

Vooraan was niet gelukt, maar we zaten opnieuw op de tweede rij. We hadden iets meer ruimte voor ons overgehouden, want we hoopten dat het gezin uit Sneek weer bij ons kwam zitten. Het duurde niet lang toen zij arriveerden. Toen wij iets naar voren schoven, konden zij net achter ons zitten. Dat was weer gezellig.

De race van Formule 1 begon om 15.00 uur, voorafgaand aan de race werden we nog getrakteerd op een mooie vliegshow met een paar straaljagers, gevechtsvliegtuigen, helikopters en dergelijke.

De race was erg spannend, Max was goed weg en nam een kleine voorsprong. Helaas kon hij deze voorsprong niet vol houden. Op de een of andere manier werden de banden te heet, waardoor hij niet genoeg grip had. Leclerc haalde Verstappen in en ging er vandoor.

Na een pitstop reed Verstappen weer erg ver naar Leclerc toe, waarna deze laatste banden ging wisselen en Verstappen weer vrij eenvoudig inhaalde.

Doordat er een virtual savetycar kwam, konden beide coureurs opnieuw banden wisselen, ze gingen nu weer op de medium banden naar buiten.

Verstappen kon Leclerc wel vrij dicht naderen, maar inhalen zat r niet in.

Max verstappen eindigde dus als tweede, maar hij had nog wel de snelste raceronde.

Al met al heeft Verstappen dit weekend slechts 5 puntjes voorsprong verloren.

 

Ik heb erg genoten van de race en alles daaromheen.

 

Terugreis.

Op maandag zijn we rond 6 uur opgestaan. We hebben alles opgeruimd, de tent afgebroken en de auto ingeladen.

Om 7.30 uur waren we helemaal klaar voor vertrek, we zijn dan ook vertrokken. Op het moment van vertrek zouden we, wanneer we niets tegen zouden komen, rond 20.30 uur thuis kunnen arriveren.

Onderweg kregen we al snel met een file te maken, dus het eerste half uur vertraging hadden we al te pakken. Het duurde niet lang of we kregen na de eerste file opnieuw een file. Dit ging zo een tijdje door.

Op den duur zouden we een aantal wegwerkzaamheden tegenkomen, daardoor gaf de navigatie aan dat we tijd konden besparen door een alternatieve route te volgen. Dit deden we, waardoor we ongeveer 15 minuten konden winnen.

Niet zo ver voor de Duitse grens kwamen we weer op de snelweg.

Ook in Duitsland kregen we weer met een file te maken. Dit was wel een serieuze file. Toen we de file hadden verlaten, was de geplande aankomsttijd al 23.30 uur.

Het leek er toen op dat we een tijdje door konden rijden, totdat mijn neef aangaf iets te horen. Ik hoorde dit nu ook, bij ons rechter achterwiel zat een piepend geluid.

De eerste de beste parkeerplaats maakten we een stop.

De velg van het rechter achterwiel was aanzienlijk warmer dan het linker.

Ik heb dus maar de ANWB gebeld. Zij hebben de melding gedaan bij ADAC, waarna er een bergingsbedrijf kwam.

Onze auto werd op de ambulance gereden, waarna we naar een garage in de buurt gebracht werden.

Het nadeel was echter dat het al zo laat was dat de meeste werkplaatsen al gesloten waren. De bestuurder wist nog wel een garage die waarschijnlijk nog open was.

Ik had hem uitgelegd dat ik wel erg graag wilde dat we onze weg konden vervolgen, want de volgende ochtend zou mijn dochter haar diploma uitreiking hebben van school.

Hij bracht ons naar de open garage.

We hebben de auto ingeschreven en ook daar heb ik uitgelegd dat we graag verder zouden willen en waarom. De garagehouder gaf aan dat de werkplaats in principe dicht was, maar dat een monteur nog wel even wilde kijken. Mocht er een reparatie achter vandaan komen, dan zou dit pas de volgende dag gebeuren.

Ongeveer een half uur later kwam de monteur terug met de mededeling dat de Hollanders verder konden.

Ik kon hen wel zoenen.

We hebben toen onze weg kunnen vervolgen.

Al met al waren we rond 3 uur in de nacht thuis.

Het was mij het weekendje wel.

 

Ik heb verschrikkelijk genoten van dit geweldige weekend. Wat mij betreft is dit voor een herhaling vatbaar.

(c) jarko Weering. gehost door Hosting Eelde.