Werken aan de corsowagen

Zoals al eerder aangegeven is het momenteel zomerreces voor de Gemeenteraad. Ik kan me daarbij voorstellen dat sommige Raadsleden zich vervelen gedurende deze periode. Hier heb ik gelukkig geen last van, want vervelen lijkt mij wel een van de meest erge dingen in het leven.

Bijna iedereen weet wel dat er ieder jaar in Eelde en Paterswolde in het eerste weekend van september een bloemencorso gehouden wordt. Daarbij rijden een 15 tal praalwagens langs een route door de straten van deze beide dorpen.

Ik ben zelf ook een van de medewerkers van de wijk Hooiweg Schelfhorst in Paterswolde. Ik ben al aan deze wijk verbonden sinds medio 1995. De eerste corsowagen waaraan ik actief heb meegeholpen was de wagen suske en Wiske. Dat jaar werd ik ook meteen gevraagd om als figurant op de wagen te gaan zitten. Ik beeldde Lambik uit.

 

Het bouwen

Vanaf eind april, begin mei beginnen de meeste wijken al met het bouwen van de wagen. Er moet veel gelast worden, na het lassen wordt een groot deel van de wagen ingepakt met krimpfolie. Dit folie wordt gebrand, waarna het strak om de vormen van de wagen gaat zitten.

Zodra het tijd is dat het krimpfolie aangebracht kan worden, kom ik in beeld.

Ik moet zeggen dat ik dit erg leuk werk vind, want daarmee breng je toch de bedoelde vormen van de wagen meer in het zicht.

Het komt voor mij erg goed uit, want tegen de tijd dat het zomerreces voor de Gemeenteraad begint, is de corsowagen over het algemeen ongeveer ook zover dat er folie aangebracht kan worden.

 

Onze wagen

Dit jaar heeft onze corsowagen de titel “Het wad” meegekregen. Het ontwerp van de wagen is van Binie Bos.

Dit jaar heb ik me ook behoorlijk bezig gehouden met het aankleden van vogels, want wadvogels en zeemeeuwen kunnen op deze praalwagen natuurlijk niet ontbreken.

 

gezelligheid

Iedere avond werken we met zo’n 25 á 30 medewerkers aan en rond de wagen.

Het is altijd erg gezellig met elkaar. Ik moet ook zeggen dat ik dit wel een van de belangrijkste aspecten vind van het meehelpen. Mede daardoor zet een ieder zich behoorlijk in.

Wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij een behoorlijk groot aantal jeugdige medewerkers hebben, dit zorgt ook voor continuïteit voor de toekomst.

Mocht u eens zin hebben om te komen kijken of mocht u zich geroepen voelen om ook mee te helpen aan de wagen, u bent van harte welkom. Kom gewoon eens bij ons langs.

Wij bouwen onze corsowagen op het parkeerterrein nabij het hockeyveld in Paterswolde.

(c) jarko Weering. gehost door Hosting Eelde.