Naturalisatie op 11 december 2022

Op donderdag 8 december 2022 vond er om 15.00 uur een naturalisatie bijeenkomst plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis van Tynaarlo.

In totaal werden er 9 personen nieuwe Nederlander door het uitspreken van de woorden “zo waarlijk helpe mij God almachtig” of “dat verklaar en beloof ik”. Door het afleggen van de eed of de gelofte ten overstaan van onze Burgemeester kregen zij de Nederlandse nationaliteit, waardoor zij alle rechten en plichten krijgen die iedere Nederlander heeft, zij mogen bijvoorbeeld ook stemmen en dergelijke.

Voor deze naturalisatie bijeenkomst was iedere fractie van de Gemeenteraad uitgenodigd om een lid van de fractie af te vaardigen. Namens de fractie van Leefbaar Tynaarlo was ik deze donderdag de afgevaardigde.

In totaal waren 7 fracties vertegenwoordigd. Van De fracties van het CDA en GroenLinks waren helaas geen vertegenwoordiging aanwezig.

Een voor een werden de gelukkige maar toch wel een beetje zenuwachtigepersonen naar voren geroepen door Burgemeester Marcel Thijssen. Voor een ieder had hij een persoonlijk woordje waarna de eed of de gelofte afgelegd werd.

 

Na afloop

Na afloop konden we de nieuwe Nederlanders feliciteren en nog even napraten onder het genot van een kopje koffie, een kopje thee of een flesje frisdrank met een gebakje.

Naast de Raadsleden en de personen die het Nederlanderschap kregen waren er ook veel familie en vrienden van genaturaliseerde personen aanwezig.

Een van de aanwezige dames had een grote schaal met baklava gemaakt, hier werd naar hartenlust van gesnoept.

Het was een mooie feestelijke bijeenkomst.

Rond 16.00 uur was de bijeenkomst afgelopen.

Opening Zuidlaardermarkt 2022

Op dinsdag 18 oktober 2022 werd in alle vroegte, om 6 uur, de Zuidlaardermarkt geopend door onze burgervader Marcel Thijssen.

Onder andere de raadsleden en steunfractieleden waren uitgenodigd om de opening van de Zuidlaardermarkt bij te wonen, we werden geacht om rond 5.30 uur te verzamelen bij het Hof van Zuidlaren.

Rond 5.45 uur vertrokken we vervolgens onder leiding van de muziek van de fanfare in de richting van de grote brink, waar nabij de klok het officiële openingswoord door de burgemeester werd uitgesproken.

Met het openingswoord opende hij Zuidlaardermarkt nummer 821.

Tijdens de opening waren de laatste feestgangers van de nacht van Zuidlaren nog aanwezig.

Na de opening zijn we in een optocht over de warenmarkt gelopen die op dat moment beetje bij beetje werd opgebouwd. Ook maakten we een rondje over de paardenmarkt, hier werd al aardig gehandeld. In een latere persconferentie werd bekend gemaakt dat er 1005 paarden en 18 ezels de paardenmarkt hadden gezien.

Uiteindelijk zijn we weer teruggekeerd naar het Hof van Zuidlaren, hier konden we genieten van een heerlijk ontbijt.

Na het ontbijt heb ik met mijn dochter en een collega raadslid nog even een rondje gemaakt over de warenmarkt. Uiteraard kon ik niet huiswaarts keren zonder een Zuidlaarder bol mee te nemen.

Rond een uur of 10 was ik weer thuis. Het was al met al een gezellige ochtend.

Opening feestweek Zuidlaren

Op vrijdag 14 oktober 2022 werd de kermis voor de Zuidlaardermarkt geopend, daarmee werd ook meteen het startschot gegeven voor de feestweek van Zuidlaren.

Alle raadsleden en steunfractieleden van gemeente Tynaarlo waren uitgenodigd voor deze opening. De opkomst van het aantal raadsleden en steunfractieleden viel echter erg tegen. Deze avond waren er 5 raadsleden van 3 partijen aanwezig, daarmee waren er dus 6 partijen niet vertegenwoordigd door de raadsleden. Er waren ook nog enkele steunfractieleden.

Naast de raadsleden en steunfractieleden was ook bijna het voltallige college van Burgemeester een wethouders aanwezig en verder waren er een groot aantal sponsoren en andere mensen die zich inzetten voor de Zuidlaardermarkt.

Na een openingswoord van onze burgervader zijn we met z’n allen over de kermis getrokken, we begonnen bij een van de beide gebakskramen, hier kon een ieder een oliebol verorberen.

Daarna zijn we bij een groot aantal attracties langs gelopen, wie in een van deze attracties wilde stappen, kon hiervoor een vrijkaartje krijgen. Zelf ben ik alleen in de botsauto’s geweest, mijn dochter, die met mij mee was, is ook nog in de breakdance geweest.

In totaal staan er 29 attracties op de kermis.

Aan het eind van de rondgang over de kermis hebben we een bezoek gebracht aan de poffertjeskraam, waar we uiteraard een bordje met overheerlijke poffertjes konden eten met een glaasje drinken er bij.

Al met al is het een erg gezellige avond geweest.

Ik blijf er echter wel bij dat ik het erg jammer vind dat de opkomst van de raadsleden zo laag was

Interessant bezoek aan waterzuivering Eelde

De gemeenteraad van Tynaarlo werd voor dinsdag 6 september 2022 uitgenodigd een bezoek te komen brengen aan de waterzuivering in Eelde.

In Eelde, nabij de bloemenveiling wordt het rioolwater gezuiverd tot een niveau waarop het in het Noord Willemskanaal teruggegeven kan worden.

Deze waterzuivering is van waterschap Noorderzijlvest, de avond werd georganiseerd door de 2 waterschappen in onze gemeente, Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Tijdens ons bezoek kregen we de informatie over hoe het riool gezuiverd wordt en waar men daarbij tegenaan loopt.

Helaas was de opkomst van de Raadsleden en steunfractieleden voor deze informatieavond naar mijn bescheiden mening veel te laag, er waren bijvoorbeeld 3 partijen volledig niet vertegenwoordigd.

Na een korte presentatie onder het genot van een kopje koffie met eventueel gebak kregen we een rondleiding over het terrein van de waterzuivering. Minder aangename geuren kwamen ons tegemoet.

Tijdens de rondleiding werd ons uitgelegd hoe het rioolwater in verschillende bassins gezuiverd wordt door middel van filters en uiteindelijk door bacteriën.

Na de rondleiding kregen we opnieuw een presentatie over bijvoorbeeld de problemen waar men tegenaan loopt bij het zuiveren. Een van de grootste problemen zijn de vochtige doekjes waarmee men het achterwerk schoon maakt. Op de verpakking staat dat deze doekjes biologisch afbreekbaar zijn, dat klopt ook wel, maar dan pas na ruim 10 jaar. Men raadt de inwoners van onze gemeente graag aan om deze billendoekjes in de afvalbak te deponeren.

Een ander probleem zijn de smeersels zoals zonnebrandcrème, tijgerbalsem en dergelijke, deze smeersels komen na het douchen in het riool, echter is dit erg lastig te verwijderen uit het water.

Ook medicijnen is best een groot probleem.

En dan heb je nog de microplastics die om de tabletten voor de vaatwasser zitten. Het plastic laagje lost niet echt op, maar valt eigenlijk in hele kleine stukjes uiteen, en dat vindt men weer terug in het rioolwater en de filters. Blijven van de zogenaamde oplosbare plastic laagje om de

 

Oppervlakte water

De waterschappen in onze gemeente zijn, buiten het zuiveren van het riool ook belast met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo zijn zij verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van het Paterswoldsw meer, de Hoornse plas, het Vriezenveen en het Noord Willemskanaal.

Maar ook het eelder diep valt onder hun verantwoording.

 

Waterstanden.

Een andere uitdaging waarvoor het waterschap staat is het beheersen van de juiste waterstanden.

Het ene moment heeft men te kampen met een te veel aan water, terwijl in de zomer regelmatiger een te kort aan water het probleem is.

Het zou goed zijn als men in de tuinen minder tegels en dus meer groen of beplanting heeft staan, daardoor zakt er meer water in de grond en loopt er minder water het riool in

 

Al met al is het een erg interessante avond geweest.

Brief bestemmingsplan Schelfhorst Natuurwonen

(c) jarko Weering. gehost door Hosting Eelde.